Bygg din egen jordovn

Finner du et sted som er stabilt og drenerer vannet godt, er det ikke nødvendig å lage et isolert betongfundament.

Her kom vi ned på ei gammel steinfylling under torva.

Fundamentet mures opp med naturstein. Runde stein egner seg ikke.Det brukes ikke mørtel. Vi legger derfor stor vekt på at hver enkelt stein ligger stabilt. Dette og tyngdekrafta gjør at resultatet holder.

I midten legges grus/sand som komprimeres etterhvert.

Fundamentet rettes av i toppen med sand. Rett i sanden (uten mørtel) legges ildfaste stein som utgjør bunnen i ovnen. Kompakt tegl kan også brukes. Her ser vi ovnsbyggerne lage en halvkule av våt sand. Den fungerer som forskaling/støtte for jordveggen i ovnen. Halvkula avsluttes med et lag vått avispapir. Så begynner oppbygginga av selve ovnsveggen.

Massen består av ca. 80% sand. Resten er leire. MEN SJØL OM LEIRA BARE UTGJØR 20% ER DET AVGJØRENDE AT DET ER GOD LEIRE DU BRUKER. UTEN LEIRE BLIR DET INGEN OVN.

En enkel jordprøve kan hjelpe deg på vei. Kunsten er å skille mellom jordtypene leire og silt. Begge er finkornige, men leira er finest og mest klebrig. Ta et norgesglass og fyll det 3/4 fullt med jord. Fyll etter med vann. RIST! De tyngste partiklene vil raskt falle til bunns. Du vil etterhvert se en klar lagvis deling av jord/sandtypene. Hvis ikke det øverste skiktet har klart vann etter en halvtime, er det en klar indikasjon på at du har leirjord. Det finnes flere praktiske prøver å støtte seg på. Det finner du mer om i boka jeg anbefaler nederst på sida.

Når du har funnet leira ( og den er hard) må du legge den i vann for å få den smidig nok til å blandes med sand. Den kan godt stå flere døgn.Du kan etterhvert ta på deg støvlene og gå deg en tur i stampen. Knus klumpene, vri foten over dem. Legg leira på en liten pressening. Legg på noe sand. Bland massen med føttene. Snu blandingen med å dra i pressendingen., mer sand osv... Massens konsistens skal ikke være for blaut. Jordfuktig er bra. Du bygger veggen 10 cm tykk, lag for lag til sandkuppelen er borte. Press ikke inn mot sandformen, press nedover mot leira i veggen.

La kuppelen stå til tørk et døgn før du tar hull på den, fjerner sanden, lager en høvelig dørplugg, og forsiktig fyrer ovnen tørr.

Når du bruker ovnen fyrer du en time (++?, erfar sjøl) til veggmassen er varm, så rengjøres ovnen og baksten settes inn før du plugger igjen.

Du må sjøl erfare deg fram til når og hvor lenge de forskjellige varene skal stå i ovnen. Det eneste som er sikkert er at det ikke går an å skru opp varmen uten å fyre en gang til!

Har disse linjene pirret deg til å gjøre et forsøk, anbefaler jeg boka: Build your own earth oven, av Kiko Denzer.

Du får tak i den hos den danske kontakten: www.fornyetenergi.dk

e-post: fornyetenergi@fornyetenergi.dk.

Prøv også om den norske oversettelsen er å få tak i hos: sjolberg@online.no

Lykke til!


Kontakt meg for befaring

Bilder fra prosjektet